Ney Öğrenmek İstiyorsunuz, Üfleyip Ses Çıkarmak İstiyorsunuz Ama Zorlanıyorsunuz. Gayet Normal, Şimdi Detaylı Konuşalım
Tüm müzik aletlerinin elbette ki kendine göre bir zorluğu vardır. Fakat daha başlarken ney bunların içinde apayrı bir zorluk derecesine sahiptir. Evet, ney öğrenmek zordur ama asla ve asla imkânsız değildir. Biraz nefes ister, ilgi ister, en önemlisi ise sabır ister. Ses çıkarmaya başladığınızda o zorluğun yerini içten içe bir sevince bırakarak her şeyin biraz daha kolay geldiğini göreceksiniz. Aslında ney öğrenirken bir yandan da Türk Müziğini öğrenmiş olacak, musikiye giriş yapacaksınız.
Ney Öğrenmek İstiyorum
Unutmayın ki ney de sizin onu öğrenmenizi istiyor. Onu yarı yolda bırakmamanızı, sabırla devam etmenizi, öğrendiklerinizi deneyerek sık sık uygulamanızı ve başarıya ulaşmanızı istiyor. En azından dili olsa böyle konuşacağından emin olabilirsiniz. Dolayısıyla günde en azından 30 veya 45 dakikanızı üfleme, tutuş egzersizlerine ayırmanızı tavsiye ederiz.
Ney Çalınır mı, Üflenir mi?
Hazır fırsat bu fırsat ve sizler ney öğrenmek için bu sayfaya yolunuz düşmüşken bir tartışmaya da müsaadenizle açıklık getirelim. Kelime anlamı olarak irdelemek gerekirse; Türk Dil Kurumu (TDK)’na göre üflemek kelimesinin anlamı ‘’Nefesli çalgıları çalmak” olarak tanımlanmaktadır. Ney de nefesli bir müzik aleti olduğundan dolayı doğru kullanım şekli ney çalmak değil de ney üflemek olarak bilinmelidir.
Ayrıca üflemenin mecazi bir anlamı da vardır. Ney, adeta Tasavvuf ve Mevlevi kültürünün simgesi olmuştur. Mevlevilikte Ney başlıklı yazımızda da belirtildiği üzere ney insana benzetilmiş ve [Onun (Adem’in) şeklini tamamladığım ve ona ruhumdan üflediğim vakit siz de hemen onun için secdeye kapanın.Hicr29] ayetinden kendisine dayanak bulmuştur. Ayrıca ney icra edilirken ağızdan çıkan “Hû” sesinin Tasavvufta Allah’ın zatına işaret etmesi de bu hususta etkili olmuştur.
Her Şey Biraz Da Sizin Elinizde
Ney’i elinize aldıktan 15 dakika sonra da ses elde edebilirsiniz, 5 gün sonra da… Şu sayfamızda ney’den ses çıkarmak için bazı bilgiler vermiştik. İncelemenizi tavsiye ederiz. Tutuş pozisyonu, nefes kontrolü, ağız ve başpare konumu detaylı şekilde ele alındı yazımızda. Bununla birlikte internet üzerinden diğer kaynaklarda da görsel ve videolu anlatımlara denk gelebilirsiniz. Ancak yazımızın en başında da değindiğimiz gibi, her şeyden önce vazgeçmemek ve azimle düzenli olarak çalışmak ney üflemek konusunda en önemli faktör olacaktır.
Nasıl Bir Ney Almalıyım?
En çok aldığımız sorulardan bir tanesi de ‘’Ney öğrenmeye karar verdim, bunun için nasıl bir ney almalıyım?” sorusudur. Başlangıç için mümkün olduğu kadar kolay kullanım sağlayacak, ekonomik fiyatlı bir ney seçilmeli, bizlerin tavsiyesi – online mağazamızda da satışta bulunan – delrin başpareli, 20-22 mm çaplı kız ney olacaktır. Ney üflemeyi öğrenip aşama kaydettikçe daha üst özelliklerde ve farklı kararlarda ney satın alabilirsiniz.
ARDA
29 Kasım 2020 de 17:12Teşekkürler
ŞAHANEY
29 Kasım 2020 de 17:18Siteyi ziyaretiniz ve yorumunuz için biz teşekkür ederiz.
Akadem
18 Haziran 2021 de 00:12Boş zamanlarda hobi edinmek için ideal bir başlangıç. Ayrıca ney sesi bambaşka bir huzur da veriyor insana.
Motive edici yazı için teşekkürler.
ŞAHANEY
19 Haziran 2021 de 18:53Değerli yorumunuz için teşekkür ederiz. Fayda sağladıysak ne mutlu bize.
Hüseyin Özgenoğlu
8 Kasım 2022 de 11:07Ne güzel motive edici bir yazı. Ben de neye merak sardım.
ŞahaNey Ney Yapım
8 Kasım 2022 de 18:50Sitemizi ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için teşekkür ederiz. Sizi de en kısa sürede neyzen adayı olmak üzere aramıza bekliyoruz.
Bursa Sağlıklı Yaşam
16 Kasım 2023 de 22:11Başlarken korkanlara karşı motive edici bir yazı olmuş. Teşekkürler.
ŞAHANEY
16 Aralık 2023 de 22:12Site ziyareti ve değerli yorumunuz için teşekkürler.