Ney

Ney Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Ney Öğrenmeye Başladım, Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Ney alırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus alınması planlanan neyin çeşidine göre akordunun tam, bu işi bilen ve ney üfleyen bir kişi tarafından açılmış (yapılmış) olmasına dikkat edilmelidir. Ney alırken tercihen ney kendi elleriniz ile tutup parmak yapınıza uygun mu bakmanız lazım. Ayrıca kendi üfleme şeklinize göre muhayyer, gerdaniye ve neva seslerinin açık/kapalı şekillerinin birbirini tutup tutmadığı ve ırak perdesi muhakkak kontrol edilmelidir.

Hangi ney çeşidini almalıyım?

Ney Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ney çeşitliliği yapısallıkla alakası olmayan, sadece neyin boy ve buna bağlı olarak çıkardığı ses tonu ile alakalı bir durumdur. Ney çeşitleri başlıklı yazımızda da belirtildiği üzere ney, sabit akortlu olması ve notaları göçürme (transpoze) suretiyle eser icrasının zor olması muhtelif akortlarda ney kullanımını zorunlu kılmış ve böylelikle ney çeşitleri ortaya çıkmıştır.

Eğer iyi seviyede bir ney icracısı iseniz hangi çeşit (karar) ney alacağınıza karar verirken kullanım şekli (solo/koro) ve yerini (sahne/hobi maksatlı) gözönünde bulundurmanız uygun olacaktır. Eğer ney öğrenmeye yeni başlıyorsanız ve hocanız tarafından özellikle belirtilmedi ise; genel olarak üflemesi kolay, solo ve koro halinde çalışma yapmak için uygun ve sitemizde de satışı yapılan kız ney almanız sizin için iyi bir tercih olacaktır. Mevcut neyinizin size yetersiz gelmeye başlaması durumunda daha çaplı bir kız neye veya yıldız ney, mansur ney gibi diğer ney çeşitlerine geçiş yapabilirsiniz.

muhtelif neyler
Muhtelif Ney Çeşitleri

Alacağım Neyin Fiyatı Ne Olmalı?

Ney Fiyatları Nedir? Kız Ney Fiyatları, Kamış Ney Fiyatları Arasında Fark Var mıdır?

“Ucuz etin yahnisi yavan (tatsız) olur” (TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğüne göre anlamı: ucuza mal olan şeyler niteliksizdir.) atasözünden de anlaşıldığı üzere belli bir fiyatın altında piyasadan emin edebileceğiniz neyler, akortsuz olabileceği gibi uygun olmayan kamıştan yapılmışta olabilirler. Ney yapımına uygun kamış temininin güç olması, neyin fabrikasyon üretiminin mümkün olmaması gibi kriterler de göz önünde bulundurularak bariz ucuz olduğu değerlendirilen neylerden uzak durulması uygun olacaktır.

Ney fiyatlarının belirlenmesinde kamış çapı ve kalitesi ile başpâre ve parazvânelerinin yapıldığı hammaddeler ve diğer özellikleri en önemli etkenlerdir. Bu sebeplerle çok geniş fiyat aralığına sahip bir enstrüman olduğundan kendi ihtiyaç ve durumunuza uygun bir ney tercih etmeniz iyi olacaktır. Neredeyse en uygun fiyata alacağınız enstrümanın da ney olduğu unutulmamalıdır.

Mağazamızda satışta olan neylerimizi inceleyerek fiyatlar konusunda bilgi sahibi olabilir veya arzu ettiğiniz özellikleri bu form vasıtasıyla bize ileterek fiyat bilgisi alabilirsiniz.

Ney Almak İstiyorum, Hangi Özelliklerde Bir Ney Almalıyım?

Cidarı parlak, boğumları eşit ya da eşite yakın uzunlukta bir kamıştan yapılmış, akordu tam ve işinin ehli birisi tarafından açılmış bir ney almalısınız. Bu konuda “nasıl bir ney almalıyım” başlıklı yazımızı okumanız daha detaylı bilgi edinmenize katkı sağlayacaktır.

Satın Aldığım Neyi Nasıl Taşımalı ve Muhafaza Etmeliyim?

Daha önce ney’in bakımının nasıl yapılması gerektiği hususunda kapsamlı bir yazı yazmıştık. Şimdi ise satın almış olduğunuz neyin muhafazası ile ilgili genel bilgiler vereceğiz.

Satın aldığınız neyi taşıma esnasında kırılma/çatlamayı önlemek maksadıyla, uygun bir ney kılıfı/kutusu veya taşıma çantası (e-mağazamızda mevcuttur.) içerisinde muhafaza etmeniz uygun olacaktır.

Kullanmadığınız zamanlarda ise neyinizi zemine 90 derece dik olacak şekilde asılı veya 180 derece yatay duracak şekilde bu iş için özel olarak üretilen ney askılığı vb. uygun bir yere bırakmak suretiyle muhafaza edebilirsiniz. Neyin yatay/dikey muhafazası esnasında başpâresinin mevcut açıyı bozmayacak şekilde uygun bir boşluğa gelmesi önem arz etmektedir.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
0