Bestekârlar

Dr.Osman Şükrü Şenozan

Dr.Osman Şükrü ŞENOZAN

Dr.Osman Şükrü ŞENOZAN; 1874 yılında Süleymaniye/ İstanbul’da doğdu. Bekçiler Kâhyası Ali Osman Efendi’nin oğludur. Orta eğitimini Şehzadebaşı Rüştiye ve idadisinde tamamladıktan sonra İstanbul Tıp Fakültesini bitirdi. İç hastalıkları ihtisası yaptı. Midilli ve Muğla’da belediye doktorluğu ve İzmir Memleket Hastahanesinde iç hastalıkları uzmanı olarak çalıştı.

Milli Mücadelede doktor albay olarak görev aldı. Atatürk’ün sevgi ve takdirini kazandı. Yunan istilâsına kadar 17 yıl süreyle İzmir Sağlık Müdürlüğü görevinde bulundu. 1922 yılına kadar Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Müdürlüğünü üstlendi.

5’nci Dönem Kastamonu Milletvekilli olarak Meclis’e girdi. Daha sonra hayatını doktor olarak sürdürdü.

Küçük yaşta musiki ile ilgilendi. Ünlü hocalarından yararlandı. Zekâi Dede’den, oğlu Ahmet Irsoy’dan, Enderûni Ali Bey’den ve İzmirli Santo Şikâri’den ders aldı. Dönemin büyük bestekârları olan Dr.Suphi EZGİ ve Av. Hüseyin Sadettin AREL ile dostluklar kurdu. Neyzendi.

Temmuz 1954 tarihinde 80 yaşında iken öldü Edirnekapı şehitliğine defnedildi. Ölümü üzerine bestekâr Dr.Cahid ÖNEY şu tarihi düşürmüştür:

“Dedim vefatına târih anıp da şarkısını,
Âteşti ney Şenozan bûseden kadehlerle…”

Dr. Şükrü ŞENOZAN 19 yaşında bestekârlığa başladı. “Gözüm hicrinle kan ağlar” güfteli ilk şarkısını 1893 yılında tamamladı. Az sayıda değerli eserler verdi. Devrihindi usulündeki “Muptelâyı derd olan diller devâdan geçtiler” güfteli sûznâk şarkısı çok ünlü oldu.

Eserlerinin önemli bölümü TRT Repertuvarındadır, Bilinen diğer eserleri şunlardır.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
0